Nemanja Gudelj voor vijf jaar naar Ajax

Nemanja Gudelj treedt vanaf één juli in dienst van AFC Ajax. De Servische international komt voor de gelimiteerde transfersom van zes miljoen euro over van AZ. Hij tekent een contrect voor vijf seizoenen. 

Ajax-trainer Frank de Boer is blij met de komst van Gudelj en dat deze deal snel is afgerond. "Het nieuwe seizoen begint al vroeg voor ons met eind juli de eerste wedstrijd in de voorronde UEFA Champions League. Het is daarom belangrijk dat we zo snel mogelijk de selectie op orde hebben. We proberen daarom slagvaardig te zijn, iets wat bij deze transfer goed gelukt is. Natuurlijk komen er wellicht nog meer nieuwe spelers, maar de komst van Nemanja Gudelj is in ieder geval een eerste belangrijke stap. Ik ben zeer blij met zijn komst", aldus De Boer.

"We hebben gekeken naar wat voor soort spelers we missen in onze huidige selectie. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat we zo nu en dan een bepaalde energie in het elftal missen. In bepaalde wedstrijden heb je spelers nodig die niet alleen op techniek het verschil kunnen maken, maar ook fysiek en qua uitstraling. Je moet af en toe een ‘beukie’ kunnen uitdelen. Christian Poulsen was daar twee seizoenen lang een goed voorbeeld van. Sinds zijn vertrek zijn we op zoek gegaan naar een andere speler die onze jonge selectie op sleeptouw kan nemen. Met de komst van Nemanja hebben we nu iemand in huis die al die verschillende kwaliteiten verenigt én er een winnaarsmentaliteit aan koppelt. Hij laat niets aan het toeval over. Zowel binnen als buiten het veld. Hij is echt een voorbeeldprof", besluit De Boer. 

Gudelj, die sinds juli 2013 in dienst was van AZ, speelde tot nog toe 88 officiële duels voor de club uit Alkmaar, waarin hij 19 doelpunten maakte. De Serviër speelde eerder voor NAC Breda, waar hij zijn jeugdopleiding genoot. "Ik ben heel blij, want ik ga naar de grootste club van Nederland. Ondanks dat PSV net kampioen is geworden, is dat nooit een afweging voor mij geweest. In mijn hoofd had ik al bepaalde keuzes gemaakt en sinds de gesprekken met de trainer en Marc Overmars wist ik het zeker", sprak Gudelj woensdagmiddag in de Arena.

"Het gevoel is erg belangrijk voor mij. De trainer heeft behoefte aan energie en ik ben hem dankbaar dat hij dat in mij ziet. Het spelen van de Champions League heeft natuurlijk ook meegespeeld. Dat is belangrijk voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb altijd kleine stappen gemaakt en Ajax past het best in het plaatje. Ik zie mooie jaren tegemoet."


Ook vader Nebosja en broertje Dragisa treden in Amsterdamse dienst. Welke rol Nebosja Gudelj precies gaat krijgen is nog niet helemaal duidelijk. Broertje Dragisa zal contract tekenen voor drie seizoenen en mag zich gaan bewijzen in Jong Ajax. De 17-jarige Servisch jeugdinternational is afkomstig uit de jeugdopleiding van NAC Breda.