Wiggins: "Uurrecord van 55 km is realistisch"

Bradley Wiggins legt bij zijn poging het werelduurrecord te verbeteren de lat behoorlijk hoog. "Ik heb 55 kilometer in mijn hoofd en ik geloof dat dat realistisch is", aldus de Britse wielrenner woensdag in een interview met Times"En als dat me lukt, dan wordt dat record in geen twintig jaar verbroken, denk ik."

Wiggins klimt volgende maand in het olympische velodrome van Londen op zijn fiets om de afstand van Alex Dowsett te verbeteren. Zijn landgenoot zette de mijlpaal afgelopen zaterdag op 52,937 kilometer. "Het is misschien wat gemeen om te zeggen, maar ik denk dat ik dat record morgen zou kunnen verbeteren als ik zou willen", oordeelde Wiggins. "Maar ik wil het niet verbeteren, ik wil het verpulveren. Zo ver buiten het bereik van anderen als mogelijk is."

De Britse winnaar van de Tour de France in 2012 wil niet zeggen dat een werelduurrecordpoging weinig voorstelt, maar zei wel dat hij denkt dat het niet erger zal zijn dan wat hij op de weg heeft meegemaakt. "Ik zie het niet als een zwaardere opgave dan het beklimmen van de Mont Ventoux. Het zal niet zwaarder zijn dan drie weken lang geconcentreerd te moeten zijn om de Tour te winnen. Of om met de druk van de natie op je schouders olympisch goud te winnen op de tijdrit rond Hampton Court."

Wiggins bracht al die 'taken' tot een goed einde en weet wat hij kan als de druk groot is. "De uitdaging zit hem in hoe ik om moet gaan met de warmte, het publiek en jezelf onder controle houden als de toeschouwers je vooruitschreeuwen."