Tornado verwoest centrum Duits dorp

Een zware storm, waarschijnlijk een tornado, heeft dinsdag een ravage aangericht in het dorp Bützow, in het noordoosten van Duitsland. Complete daken werden verwoest, het gemeentehuis en een verpleeghuis raakten zwaar beschadigd. In Hamburg viel een dode.

Volgens berichten van persbureau Nonstopnews vlogen auto's in Bützow tot wel 70 meter de lucht in. Onder de panden met verwoeste daken bevinden zich het gemeentehuis, een ziekenhuis een een verpleeghuis. De burgemeester liep een hoofdwond op doordat een dakpan dwars door het raam zijn werkkamer binnen vloog.

Inwoners van het dorp in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren denken dat een tornado in hun woonplaats (8.000 inwoners) heeft huisgehouden. Dat vermoeden wordt versterkt door een YouTube-filmpje dat iemand 40 kilometer verderop maakte, bij de plaats Rampe. Daarop is te zien hoe een tornado zich ontwikkelt. Weerdienst Wetter Online sprak ook van een tornado.

Beelden van Nonstopnews laten zien dat de tornado een spoor van vernieling in Bützow heeft aangericht. Sommige straten zijn compleet bezaaid met dakpannen. In het centrum van de plaats heeft zo'n beetje elk huis wel schade opgelopen. Diverse bomen zijn omgewaaid. Wonderwel zijn er geen berichten over doden.

Dode in Hamburg
In Hamburg was wél een dode te betreuren. Een 26-jarige man raakte beklemd in zijn auto doordat onderdelen van een dak op zijn auto vielen. Zijn zwangere vriendin werd zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd. Ook elders in Noord-Duitsland heeft de zware storm veel schade en hinder opgeleverd, zoals omgevallen bomen die wegen blokkeerden.