Schilderij Van Gogh brengt 59 miljoen op

Bij een kunstveiling in New York is een schilderij van Vincent van Gogh verkocht voor ruim 66 miljoen dollar; iets meer dan 59 miljoen euro. Het gaat om het werk The Allee of Alyscamps dat Van Gogh in 1888 schilderde.

Veilinghuis Sotheby's, dat het schilderij dinsdag verkocht, was uitgegaan van een opbrengst van minstens 40 miljoen dollar. De gelukkige eigenaar is een Aziatische kunstverzamelaar, die verder anoniem blijft. Tijdens de veiling in New York wisselden onder meer ook schilderijen van Claude Monet van eigenaar, met 54 en 23 miljoen dollar als hoogste opbrengsten.

Zuid-Frankrijk
Het schilderij in herfstkleuren stamt uit de periode dat Van Gogh samenwerkte met zijn vriend Paul Gauguin in Arles, in het zuiden van Frankrijk. Dat was in het najaar van 1888. Van Gogh maakte in totaal vier schilderijen van Alyscamps. 

De opbrengst van het Van Gogh-schilderij is geen record. Het veilingrecord van de 1890 overleden schilder staat op 82,5 miljoen dollar. Dat bedrag werd in 1990 betaald voor het schilderij Portret van Dr. Gachet uit Van Goghs overlijdensjaar 1890.