Bevrijdingsdag geteisterd door onstuimig weer

Nederland heeft dinsdag de bevrijding van de Duitse bezetting zeventig jaar geleden herdacht. Bevrijdingsfeesten werden op tal van plaatsen herhaaldelijk uitgesteld of zelfs afgelast wegens de slechte weersomstandigheden.

Een lezing van de Israëlische schrijver en filosoof David Grossman in de Sint Jacobskerk in Vlissingen markeerde het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding. Onder de titel 'Ademen met beide longen' vertelde Grossman persoonlijk niet de vrijheid te kennen die Nederland op Bevrijdingsdag viert, een leven zonder oorlog. "Iemand die al zijn levensjaren leeft met oorlogen, met het gevoel van verlamming en beperking dat een leven in voortdurend geweld met zich meebrengt", zei de 61-jarige Grossman. ,,Israëliërs en Palestijnen zullen geen vrede bereiken als ze niet in staat zijn het conflict ook te bezien vanuit het gezichtspunt van hun vijand."

In Wageningen, waar de Duitse troepen zeventig jaar geleden de capitulatie tekenden, sprak minister Dijsselbloem (Financiën) in zijn herdenkingsrede namens de regering. ,,Verworven vrijheid laten we ons niet weer ontnemen", aldus de bewindsman. "We hebben in Nederland en in de westerse wereld een cultuur van vrijheid ontwikkeld waar we trots op moeten zijn. En die de moeite van het verdedigen waard is. Dat wisten onze bevrijders uit Canada, het Verenigd Koninkrijk en alle andere geallieerde landen. Wij blijven hen dank verschuldigd. Op de schouders van deze reuzen hebben wij onze samenlevingen verder gevormd."

Ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp sprak in Wageningen: "Soms moet je voor de veiligheid van je land meer doen dan een dijk ophogen. Opkomen voor vrijheid is keihard nodig. Niets doen is geen optie, je kunt niet wegkijken." Aan het jaarlijkse bevrijdingsdefilé namen ruim 1200 oud-strijders deel.

In Amsterdam werd afgezien van de bouw van een tijdelijke brug van veerponten en pontons over het IJ vanwege het slechte weer. In Roermond raakte een vrouw gewond door een vallend paneel van een marktkraam. Het KNMI had code geel afgegeven voor het hele land. Weerbureaus meldden lokaal wolkbreuken.

In plaatsen als Assen, Groningen en Almere werden bevrijdingfestivals telkens uitgesteld wegens het slechte weer. Bevrijdingsfeesten in Oldenzaal en Barendrecht werden helemaal afgelast. Soms moesten festivalgangers het doen met een behoorlijk drassig terrein.