Bevrijdingsvuur luidt Bevrijdingsdag in

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag officieel de viering van Bevrijdingsdag ingeluid met het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Hij deed dat na de 5 meilezing van de Israëlische schrijver David Grossman in Vlissingen. Het vuur werd in de nacht van maandag op dinsdag door sporters opgehaald in Wageningen en overgebracht naar de Zeeuwse plaats.

Nederland viert dit jaar dat er zeventig jaar geleden een einde is gekomen aan de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdingsdag is dit jaar weer een officiële vrije dag. Op veertien plekken in het land vinden bevrijdingsfestivals plaats, met in totaal meer dan 250 acts. Naar verwachting komen hier zo'n 900.000 bezoekers op af.

Vier zogeheten Ambassadeurs van de Vrijheid reizen per Defensie-helikopter langs de festivals om de boodschap van vrijheid over te brengen. Dit jaar zijn dat Jett Rebel, Caro Emerald, Dotan en MainStreet. De bevrijdingsfestivals vieren dit jaar hun 25e editie. Om vijf minuten voor 17.00 uur staan de bezoekers van de festivals vijf minuten lang stil bij het thema vrijheid.