Man op straat doodgeschoten in Belfast

Een centrale figuur in een van de beruchtste moorden door het Ierse Republikeinse Leger is dinsdag dicht bij zijn woning in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast doodgeschoten. De verantwoordelijkheid voor de moord op Terence 'Jock' Davison is nog door niemand opgeëist.

Davison zou in 2005 als commandant van het IRA in Belfast opdracht hebben gegeven tot de moord op Robert McCartney, die hem in een pub had beledigd. De zussen van McCartney voerden jarenlang strijd om gerechtigheid te krijgen voor hun broer. Zij werden uitgenodigd op het Witte Huis in Washington en hun campagne leidde er mede toe dat het IRA later dat jaar geweld afzwoer. Davison werd wel voor de moord op McCartney aangeklaagd, maar in 2008 vrijgesproken.

Het stoffelijk overschot van Davison lag dinsdag voor zijn huis in de katholieke wijk Markets op straat, totdat de politie het met een wit laken afdekte en de plaats van het delict afzette.

De meeste IRA-leden leven een in 1997 gesloten wapenstilstand na. Maar verschillende splintergroepen gaan door met het plegen van aanslagen. Ook vallen er bij onderlinge conflicten nog regelmatig doden.