Eeuwenoude mozaïeken vernacheld bij restauratie

Tenminste tien eeuwenoude Romeinse mozaïeken zijn tijdens hun restauratie in de Turkse plaats Antiochië vernacheld. De restaurateurs hadden schijnbaar niet de moeite genomen om het origineel te bekijken, vele steentjes liggen na 'restauratie' namelijk op de verkeerde plek.

De mozaïeken maken deel uit van een collectie in het Hatay museum, het op een na grootste mozaïekmuseum ter wereld. Het prutswerk kwam aan het licht toen de lokale ambachtsman Mehmet Daşkapan een plaatselijke krant op de hoogte bracht. Daşkapan is diep teleurgesteld en laat weten dat "kostbare Romeinse kunstwerken zijn vernield en een karikatuur van zichzelf geworden".

Nadat het nieuws naar buiten is gekomen heeft het museum de restauratiewerkzaamheden per direct stilgelegd. Onder de beschadigde mozaïeken zitten ook oude Romeinse exemplaren, waarvan enkelen al zo'n tweeduizend jaar oud zijn. Sommigen zijn zo onherstelbaar verpest dat het maar de vraag is of ze ooit in goede staat kunnen worden hersteld.

Het doet denken aan het fresco van Jezus, dat in 2012 vakkundig werd vernield door een Spaanse vrouw, en een ware sensatie werd op internet. Het duurde dan ook niet lang voordat ook hierover grappen werden gemaakt. De cartoonist Selçuk Erdem grapte op Twitter "misschien is de restauratie wel gedaan zodat het meer op Erdogan lijkt". Maar of dat in Turkije nou zo'n slim plan is ... Hij zou niet de eerste zijn die vanwege satire achter de tralies eindigt.

Eeuwenoude mozaïeken vernaggelt bij restauratie
Eeuwenoude mozaïeken vernacheld bij restauratie