Ethiopische joden zijn racisme Israël zat na politiegeweld

Enkele duizenden mensen zijn zondag in Tel Aviv de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme en hardhandig optreden van de politie. Vooral veel leden van de Ethiopische minderheid waren voor de betoging komen opdagen.

Vorige week was er een soortgelijke demonstratie, die ontaardde in rellen. De betoging van zondag verliep grotendeels rustig. Demonstranten versperden enkele straten in het centrum van Tel Aviv en scandeerden: "Gewelddadige politieagenten horen achter de tralies!''

De Ethiopische gemeenschap in Israël is in rep en roer sinds een filmpje boven water kwam van politieagenten die een Ethiopische Israëliër in legeruniform in elkaar slaan. Premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd maandag met de afgetuigde soldaat en met vertegenwoordigers van de Ethiopische gemeenschap om de tafel te gaan.

In de jaren tachtig emigreerden duizenden Ethiopische joden naar Israël. Hun integratie is doorgaans echter niet heel voorspoedig verlopen. Volgens vooraanstaande Ethiopische Israëliërs is er al jarenlang onwil in het land om hun culturele identiteit te aanvaarden. Ze wijzen erop dat dat dit hypocriet is omdat Israël zich voor alle joden heeft opengesteld.