Politie zoekt beelden ongeval met hoogwerker

De politie Gelderland vraagt mensen die zaterdag foto's of video's hebben gemaakt van het ongeval met een hoogwerker in Oosterwolde, dat beeldmateriaal af te staan. Dat werpt mogelijk licht op de oorzaak van het ongeluk.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet in Oosterwolde onderzoek naar het incident, waarbij een 48-jarige man om het leven kwam en tien mensen gewond raakten. Een team was zaterdagmiddag ter plaatse voor een verkennend onderzoek, aldus de Onderzoeksraad. Ook de politie en de arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval aan de Oostendorperstraatweg.

Het ongeluk gebeurde tijdens een jaarlijks evenement met oldtimers. Een groep kinderen zat in het bakje van de hoogwerker toen die omviel, boven op de 48-jarige man. Hoe het kon gebeuren, moet dus nog worden uitgezocht.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn zei voor Radio 1 dat het jaarlijkse evenement meestal goed geregeld is. De organisatie had volgens hem, evenals voorgaande jaren, een vergunning voor het gebruik van een hoogwerker. "Ze weten meestal goed hoe het werkt. Er kunnen wel menselijke fouten zijn gemaakt, maar dat moet uitgezocht worden", aldus burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek, waar Oosterwolde onder valt.

Het exacte aantal gewonden was een tijdje onduidelijk. Tien mensen zijn dusdanig gewond geraakt dat ze naar het ziekenhuis moesten. Twee van hen zijn zwaargewond. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Zwolle en Harderwijk.

Het dodelijke slachtoffer was een inwoner van Oosterwolde. Ook de meeste gewonden komen uit deze plaats of de directe omgeving. De gemeente had zaterdag opvang geregeld voor de familie van de slachtoffers in de Dorpskerk. Het is "een drama, wat voor Oosterwolde een enorme klap is", aldus Hoogendoorn.

Politie zoekt beelden ongeval met hoogwerker
Politie zoekt beelden ongeval met hoogwerker (Foto: ANP)