Zes agenten aangeklaagd om doodslag zwarte man Baltimore

Zes agenten van de politie in Baltimore zijn aangeklaagd voor onder meer doodslag en ongepast gedrag in hun functie. Hoofdaanklager Marilyn J. Mosby in de stad in het oosten van de Verenigde Staten heeft dat vrijdag bekendgemaakt, meldt de krant Baltimore Sun. Al de agenten waren betrokken bij de arrestatie van de 25-jarige Freddy Gray, die daarbij fatale verwondingen aan een nekwervel opliep.

Mosby zei dat uit onderzoek is gebleken dat de agenten Gray's handen en enkels vastbonden en hem op zijn buik op de vloer van een politiewagen lieten liggen zonder hem vast te maken, terwijl zij door het westen van Baltimore reden. Zij trokken zich niets aan van zijn herhaalde verzoeken om medische hulp en bleven met hem doorrijden. Toen zij het politiebureau bereikten, ademde Gray niet meer en had hij een hartstilstand. Een week later, op 19 april, stierf hij.

Volgens bronnen die betrokken waren bij het onderzoek naar de dood, is Gray gestorven aan verwondingen die hij in de politiewagen opliep. Hij zou zijn nek hebben gebroken toen hij tegen de achterkant van de auto klapte. Ook liep hij een hoofdwond op die te herleiden is naar een bout in de wagen.

Plicht
Volgens de politievakbond deden de agenten echter slechts hun plicht. "Hoe tragisch het ook is, geen enkele agent was verantwoordelijk Gray's dood. Integendeel, ze hebben de hele tijd de middenweg gezocht tussen hun plicht om Gray te beschermen en hun plicht het publiek te beschermen", schrijft de Fraternal Order of Police.

De dood van de zwarte Gray leidde tot gewelddadige rellen in Baltimore. Het stadsbestuur kondigde een avondklok af om het geweld te bestrijden.