Duitse president reikt Grieken de hand over WO2

Duitsland moet erover nadenken wat het kan doen om de massaslachtingen van de Tweede Wereldoorlog te compenseren, heeft president Joachim Gauck gezegd. Het is een handreiking aan Griekenland. Dat eist compensatie van Duitsland voor een bloedbad in 1944.

De kwestie werd niet lang geleden weer op tafel gelegd door de regering van de Griekse premier Alexis Tsipras. De Duitse bondskanselier Angela Merkel weigert er op in te gaan, vermoedelijk omdat haar regering de Griekse eis slechts ziet als manier om de Europese schuldenlast omlaag te praten.

In een interview met de krant Süddeutsche Zeitung zegt Gauck echter: "We zijn niet alleen de mensen die we vandaag zijn, maar ook de nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken, onder andere in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten." Hij voegt eraan toe: "Het is goed wanneer een land met historisch bewustzijn, zoals het onze, uitzoekt welke mogelijkheden er zijn voor 'Wiedergutmachung'."

De Süddeutsche Zeitung publiceert het interview met Gauck zaterdag, maar heeft een deel ervan vrijdagavond al naar buiten gebracht.

Duitse president reikt Grieken de hand
Duitse president reikt Grieken de hand over WO2 (Foto: ANP)