Drones gaan miljarden bomen planten

In tijden van problemen is het handig om mensen met oplossingen te hebben. Lauren Fletcher, voormalig ingenieur bij de NASA is zo'n iemand. Hij is van plan bossen te planten met behulp van een fraai stukje state-o- the arttechniek.

Het heeft aardig wat voordelen om het met drones te doen: het is goedkoper, efficiënt en het gaat sneller. Een drone zal per minuut zo'n tien 'kogels' met ontkiemde zaadjes richting het te bebossen gebied gaan sturen. Uiteindelijk zou dit miljarden bomen moeten gaan opleveren.

Het is overigens niet zomaar wat rondsnorren en hier en daar wat zaden afschieten. De drones maken eerst verkenningsvluchten om informatie te verzamelen of het gebied waar ze vertoeven. Met deze informatie wordt gekeken of de fauna en/of de regio voldoen aan de voorwaarden om bebost te worden. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met de lokale milieuclubjes. Daarna wordt er een route uitgestippeld en worden de kogels afgevuurd.

Later komen de drones terug om te kijken hoe doeltreffend ze geweest zijn en kan er gekeken worden over de methodiek eventueel verbeterd kan worden. Fletcher heeft tevens het idee opgevat om de te behandelen bodem ook te verrijken met micro-organismen. Dit om rijke eco-systemen te creëren en ervoor te zorgen dat het kersverse natuurgebied duurzaam is, om maar een jeukwoord te gebruiken.


Zo moet het!