Ecologische ramp dreigt voor regenwoud

Ons dagelijks stukje vlees wordt erg duur betaald, blijkt uit een onderzoek van het Wereldnatuurfonds (WNF). Zo rond 2030 zal onze zucht naar goedkope eetbare dierenlijken ervoor zorgen dat er zo'n 170 miljoen hectare bos verdwenen zal zijn. Bovenop de enthousiaste boomkap die eerder al gedaan werd natuurlijk.

We hebben het hier over een gebied ter grootte van Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland bij elkaar opgeteld.

Insecten vinden we vies, een dagje geen vlees is geen optie en als er dan een ecologische ramp tegenover de kiloknallers moet staan, dan is dat maar zo. De daar aanwezige dieren en het regenwoud kunnen de pot op. Soja moeten we hebben, om zo goedkoop mogelijk het vee te voeren. Een andere reden voor de kapobsessie is grond voor lokaal vee, dat een stuk goedkoper kan worden vetgemest dan in landen met irritante dingen als… wetgeving op dat gebied.

80 procent van die ontbossing vindt plaats in 11 verschillende gebieden, waarvan er 10 in de tropen liggen. Te weten: Amazone, het Atlantisch Bos en Gran Chaco, Borneo, de Cerrado, Choco-Darien, het Congobekken, Oost-Afrika, Oost-Australië, de Mekong, Nieuw Guinea en Sumatra. .

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat Europa een van de grootste importeurs is van producten die gelinkt kunnen worden aan de grootschalige vernietiging van de longen van de aarde. Tussen 1990 en 2009 was de Europese consumptie goed voor een ontbossing van een gebied ter grootte van Portugal. Uiteraard gaan we vrolijk op dezelfde voet verder, want een maaltijd zonder vlees (al dan niet voorzien van de nodige antibiotica) is geen maaltijd.

In zijn ongekende naïviteit doet het WNF een oproep om maatregelen te nemen. 'Het is mogelijk om de komende jaren tegemoet te komen aan de globale vraag naar voedsel, energie en grondstoffen, zonder hiervoor waardevolle bossen te kappen', zegt de organisatie. Hiervoor is wel een betere wetgeving over landgebruik nodig en zou er meer samenwerking moeten komen om lokale ontwikkeling mogelijk te maken. Dit zou belangrijke ecosystemen uiteindelijk moeten beschermen.

Helaas zou dit eventueel kunnen gaan betekenen dat vlees wellicht duurder wordt, of/en dat we minder vaak een hamburger naar binnen kunnen prakken. Kortom: geen optie voor velen.

Kap van regenwoud milieuZo heurt het...