Utrecht ziet af van Europese Spelen

Na Rotterdam ziet ook Utrecht af van het organiseren van de Europese Spelen in 2019. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten omdat de kosten voor het Europese multisportevenement te hoog worden gevonden.  

Utrecht, waar in het initiële plan volleybal- en judowedstrijden gehouden zouden worden, vindt dat de binnensporten niet hetzelfde publieksbereik hebben als buitensporten. Daarom is de gevraagde 5,5 miljoen euro buiten proportie. Ook is de verhouding van de kosten uit balans, zo moet 75 procent van de kosten van het Rijk, provincies en gemeenten komen. De stad houdt de deur echter nog wel op een kiertje, de gemeente wil graag betrokken blijven als er nieuwe ontwikkelingen zijn. De andere mogelijke speelsteden - Amsterdam, Den Haag en Eindhoven- hebben nog geen standpunt ingenomen.

Dinsdagavond wordt besloten of Nederland zich kandidaat gaat stellen voor de Spelen van 2019. Als een meerderheid van de Nederlandse sportbonden met het plan akkoord gaat worden de plannen doorgezet. Met het organiseren van het nieuwe evenement zal ongeveer 125 miljoen euro gemoeid zijn. Dit is echter fors minder dan de Spelen van 2015 waar de organisatie al 800 miljoen euro uitgaf.

De eerste Europese Spelen vinden deze zomer plaats van 12 tot 28 juni in Baku (Azerbeidzjan).