'Vertrek uit EU duur voor Britten'

Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, kost dat de Britten veel geld. Daarvoor waarschuwen twee gerenommeerde Duitse denktanks. Een vertrek uit de EU zou mogelijk bijna 4.900 euro per persoon kosten.

Onderzoeksinstituut Ifo en de Bertelsmann Stichting hebben de gevolgen van een 'Brexit' onderzocht, schrijft The Daily Telegraph. De Duitse onderzoekers denken dat de Britten niet snel genoeg hun handelsakkoorden kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie, als ze eenmaal uit de EU zijn gestapt. Dat veroorzaakt dan een krimp van het Britse bruto nationaal product met 14 procent of meer dan 310 mijlard euro voor 2030.

De onderzoekers erkennen dat dit een uiterst somber scenario is, maar in rooskleurigere onderzoekscenario's gaan de Britten er ook niet op vooruit. Afhankelijk van de politieke verwarring en handelsproblemen na een 'Brexit ' zouden de Britten er per persoon zeker tussen de tweehonderd en duizend euro op achteruit gaan.

De Britten kiezen op 7 mei een nieuw Lagerhuis. De euro-sceptische UK Independence Party (UKIP) staat op winst in de peilingen, maar waarschijnlijk maken de Conservative Party en Labour uit wie de grootste partij wordt. Zittend premier David Cameron (Conservative Party) heeft de bevolking een referendum over het EU-lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld, mocht hij worden herkozen als premier.