Schansspringheld Kasai (42) gaat voor Spelen 2026

De Japanse schansspringer Noriaki Kasai kan er nog absoluut geen genoeg van krijgen. Zijn 42 jaar wordt al niet door veel actieve sporters geëvenaard, zijn doelen gaan pas echt de extreme kant op. Kasai heeft zijn vizier namelijk weer gericht op de Olympische Spelen, die van 2026 welteverstaan.

Tijdens het 90-jarig jubileum van de Japanse skibond liet de legendarische schansspringer weten dat hij vol voor de Spelen van 2018 in Pyeongchang gaat, maar dat hij daarna nog zeker niet van plan is te stoppen. "Op dit moment is mijn grootste doel om in Pyeongchang het goud te winnen voor de ogen van mijn familie", aldus de afgelopen jaar getrouwde Kasai. Ruim een jaar geleden maakte hij in Sochi zijn jarenlange droom waar door op zijn zevende Olympische Spelen eindelijk een individuele olympische medaille te pakken: Hij won het zilver op de grote schans.

"Toen ik 40 werd besloot ik om tot mijn 50e door te gaan met schansspringen. Nu heeft Sapporo, mijn geboorteplaats, echter besloten om te proberen de Spelen van 2026 binnen te halen. Ik mag tegen die tijd dan wel 54 jaar zijn, die kans is gewoon te groot om te laten liggen", aldus de optimistische Nori. Na zijn twee olympische medailles in Sochi - met het Japanse team won Kasai ook nog brons - mocht hij in zijn thuisland 'officieel' een legende noemen.

Kasai tijdens het WK in Falun dit jaar in zijn kenmerkende vliegstijl (Foto: Getty)

Vorig seizoen liet Kasai nog altijd zien de beste Japanner te zijn en zonder twijfel de beste 40+'er ooit in het schansspringen. In november won hij in het Finse Ruka een World Cup, met zijn 42 jaar en vijf maanden goed voor een verbetering van zijn eigen record. Ondanks het missen van vier wedstrijden vanwege een rugblessure eindigde de krasse Kasai als zesde in de eindstand van de World Cup, een duidelijk teken dat hij simpelweg nog altijd tot de absolute wereldtop hoort.

"Volgend seizoen wil ik mijn record van oudste winnaar opnieuw verbreken, maar ik wil ook de eindzege in de World Cup pakken", aldus een nog immer ambitieuze Kasai. "Ik heb goede sprongen laten zien vorig jaar, als ik die wedstrijden niet had gemist zou ik nog hoger hebben kunnen eindigen." De Japanner heeft het buiten het schansspringen ook bijzonder druk vanwege zijn prestaties. "We leven inmiddels ruim een jaar na de Spelen, maar ik heb het ontzettend druk. Er komen erg veel aanbiedingen binnen voor talkshows en andere programma's en activiteiten, maar ondanks dat ik zo druk ben train ik geen moment minder. Ik ben gek op trainen."

Hoe hij het bid van Sapporo om de Spelen van 2026 binnen te halen kan helpen heeft Kasai al in zijn hoofd: "Internationaal topresultaten neerzetten en duidelijk blijven maken dat Sapporo mijn stad is, zo kan ik helpen." Als de Japanse stad onverhoopt de Spelen niet toegewezen krijgt zou dat een voortijdig afscheid betekenen van de schansspringlegende. "Dan stop ik al als ik 50 word."