Goed begin Nederlandse duo's op WK tafeltennis

Het WK tafeltennis in het Chinese Suzhou is voor de Nederlandse duo's in het gemengd dubbelspel prima begonnen. Zowel het duo Laurens Tromer/Britt Eerland als Ewout Oostwouder en Li Jiao begonnen hun toernooi met een overwinning. 

Tromer en Eerland namen het in de eerste ronde op tegen Gonzalo Lorenzotti en zijn zus Maria uit Uruguay. Ze konden geen moment een serieuze vuist maken tegen het Nederlandse koppel, dat met 11-4, 11-8, 11-5, 11-9 in een ruime twintig minuten de wedstrijd beslist had.

Ook Oostwouder en Jiao hadden niet heel lang nodig, hoewel het iets moeizamer ging. Het duo speelde tegen de zeer ervaren Nigerianen Segun Toriola, een ware legende in Afrika, en Olufunke Oshonaike, als 51e geplaatst samen bijna 80 jaar oud. Het Nederlandse paar moest één game inleveren: 15-13, 11-6, 11-8, 8-11, 11-5.

In de tweede ronde moesten Oostwouder en Jiao dan toch het onderspit delven. Nabij Shanghai namen ze het op tegen de nummers 22 van de plaatsingslijst: Mattias Karlsson en Matilda Ekholm uit Zweden. Het werd een spannende wedstrijd, maar met 5-11, 5-11, 8-11, 11-6, 12-10, 13-15 trokken de Zweden aan het langste eind.

Tromer en Eerland daarentegen wisten juist indruk te maken. Zij speelden tegen het als zestiende geplaatste duo Suraju Saka en Xing Han uit Congo-Brazzaville in wat een meeslepend duel zou worden. Met twee keer 11-9 kwamen de Nederlanders snel op een voorsprong, waarna het via 10-12 en 11-3 zelfs 3-1 stond. De volgende twee games gingen naar de Afrikanen, 7-11 en 4-11, maar in de beslissende game bleken Tromer en Eerland toch sterker: 11-7. 

Dinsdagochtend om 04.30 uur Nederlandse tijd neemt het duo het op tegen Hugo Calderano en Caroline Kumahara voor een plek bij de beste zestien van de wereld.

De talentvolle Eerland kent dinsdag een vol programma, met wedstrijden in het gemengd en vrouwendubbel en het enkelspel (Foto: Getty)

Ook in de andere disciplines begint de titelstrijd dinsdag. Li Jiao krijgt een kans op revanche tegen Ekholm en neemt het met Eerland in de eerste ronde van het dubbelspel op tegen de Zweedse en haar Kroatische partner Lea Rakovac. Bij winst wacht zeer waarschijnlijk het Singaporese duo Feng Tianwei/Yu Mengyu, de nummers twee van de ranking. Lie Jie speelt eveneens om 05.45 uur samen met de Poolse Li Qian tegen het Roemeense duo Camelia Postoaca en Bernadette Szocs.

Het hoofdtoernooi bij het mannen dubbelspel begint dinsdag om 06.30 uur voor Rajko Gommers en Laurens Tromer, die zich maandag via de kwalififcaties op indrukwekkende wijze wisten te plaatsen. Dinsdag wachten de Serviërs Marko Jevtovic en Zsolt Peto op de Nederlanders. De internationale ogen zullen echter gericht zijn op de Duitser Timo Boll, de beste Europeaan, en de Chinees Ma Long, de beste speler ter wereld. Zij gaan als team van start in het dubbelspel, een unicum.

De eerste ronde van het enkelspel bij de dames begint dinsdag om 08.00 uur voor Britt Eerland, die gaat spelen tegen Andrea Todorovic. De Servische is de nummer 152 van de wereld, Eerland is de mondiale nummer 88. Li Jie, met positie 27 de hoogstgeklasseerde Nederlandse op de wereldranglijst, start om 08.45 uur in de eerste ronde tegen Debora Vivarelli uit Italië, die meer dan 200 plekken lager staat. Om diezelfde tijd begint ook Li Jiao aan het enkelspel en wel tegen Lea Rakovac. Met de 112e plek op de wereldranglijst staat de Kroatische ruim onder Jiao (38e).