FC Barcelona heeft geen kind aan Espanyol

'Catalonië is meer dan één club', viel er te lezen op een spandoek in het vak met fanatieke Espanyol-fans. Daar was zaterdag in de derby tegen Barcelona weinig van te zien: 0-2.

Op de 68e verjaardag van Johan Cruijff begon FC Barcelona op bezoek bij buurman Espanyol aan de volgende missie op weg naar het landskampioenschap. De openingsfase in het Power8 Stadium, zoals de thuishaven van Espanyol ook wel wordt genoemd, was er één waarin Barcelona al vlot orde op zaken had kunnen stellen.

Doelman Kiko Casilla kon direct aan de bak. De sluitpost hield na drie minuten Neymar van scoren af, die een slim passje van Lionel Messi op waarde schatte. Een kopbal van Luis Suárez na laks uitverdedigen aan Espanyol-zijde was de tweede kans die door Casilla gepareerd werd.

Een kwartier lukte het de thuisploeg om de goal schoon te houden, maar daarna was het ook direct raak. Een aanval waarbij de complete Barça-voorhoede een belangrijke rol vervulde leverde de 0-1 van Neymar op. Messi stuurde Jordi Alba diep, die op zijn beurt Suárez in stelling bracht. In plaats van zelf af te drukken, stapte de Urugyuaan over de bal heen. De complete defensie van Espanyol werd hierdoor verrast en was kansloos op de schuiver van de geheel vrijstaande Neymar.

Zo kon het strijdplan van trainer Sergio González, om de huid zo duur mogelijk te verkopen, de prullenbak in. Waar ongetwijfeld de wil aanwezig was om er nog wat van te maken, was dat op het veld niet terug te zien. Alleen aanvaller Sergio García de la Fuente liet zich gelden, maar deed dat op een verkeerde manier en zag geel. Tot overmaat van ramp viel tien minuten later ook nog de 0-2. Andrés Iniesta vond Suárez, die groen licht kreeg van de arbitrage, maar toch nipt buitenspel leek te staan. De voorzet oogde te hard voor Messi, maar uit een moeilijke hoek scoorde de Argentijn toch nog betrekkelijk eenvoudig de tweede treffer voor Barcelona. Neymar en Suárez hadden in het restant van de eerste helft de 0-3 op de schoen, maar hielden Espanyol in leven.

Uit het niets kreeg Espanyol vlot na rust weer hoop. Dat had het te danken aan het stupide gedrag van Jordi Alba. De linksback van Barcelona dacht een hoekschop te krijgen, maar kreeg deze terecht niet waarna Alba in zijn emotie de bal wegtrapte. Met de gele kaart was de verdediger niet content en liet dat scheidsrechter Mateu Lahoz verbaal weten. Een directe rode kaart was het gevolg.

Toch stichtte Barcelona ook met tien man veel gevaar. Een minuut na het wegzenden van Alba raakte Messi de paal en niet veel later verzuimde ook Neymar om de wedstrijd in het slot te schieten. Suárez deed alles goed, bediende zijn kompaan op maat, maar Neymar schoot slordig over.

Het gemis van Alba bleek niet bepaald voelbaar voor Barcelona. Ook in de slotfase wist Espanyol weinig kansen bij elkaar te spelen. Alleen Sergio García was met een schot uit de draai nog dichtbij succes. De routinier kon echter ook niet het verschil maken tegen zijn oud-werkgever.

Espanyol mocht van geluk spreken dat Lahoz in de slotfase niet nog eens rood gaf. Zeker in de laatste tien minuten werden de nodige smerige overtredingen gemaakt, die stuk voor stuk met geel werden afgedaan. Toch kwam die rode kaart er wel. Moreno kreeg in de blessuretijd deze prent. Weer liet Lahoz niet met zich sollen. Binnen tien sconden kreeg de Espanyol-speler twee keer geel voor een overtreding én commentaar.

Door de zege kunnen de mannen van Luis Enrique morgenavond rustig achterover leunen en kijken naar wat nummer twee Real Madrid doet op bezoek bij Celta de Vigo. Real staat door de zege van de Catalanen, voorlopig vijf punten achter Barcelona.