Russische motorclub begint tocht naar Berlijn

De Russische nationalistische motorclub De Nachtwolven is zaterdag begonnen aan een tocht naar Berlijn, ondanks dat Polen de motorrijders wil weren. De Nachtwolven, die banden hebben met president Vladimir Poetin, willen de route volgen die het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog aflegde op weg naar Berlijn.

Zo'n twintig motorrijders vertrokken zaterdag uit Moskou. De route die de club wil volgen loopt door Polen, maar de regering in Warschau liet vrijdag weten dat de club niet door Polen mag rijden. Volgens het ministerie is het besluit niet politiek gemotiveerd, maar kunnen de autoriteiten de veiligheid van de Nachtwolven niet garanderen omdat de motorclub niet genoeg details had gegeven over planning en route. De Poolse premier Ewa Kopacz noemde de plannen van de motorrijders echter eerder een 'provocatie'.

De leider van de club, Aleksander Zaldostanov, zei dat de motorrijders gewoon gaan proberen in een grote groep de grens over te steken. Maar hij heeft een ander plan, mochten ze worden tegengehouden. "Als ze ons niet in een colonne laten rijden gaan we individueel, op verschillende plekken", aldus Zaldostanov. "We geven deze poging niet op en we zullen onze geplande route afleggen." De Nachtwolven willen 9 mei in Berlijn aankomen. Ze komen waarschijnlijk maandag aan bij de Poolse grens.

De Nachtwolven zijn berucht om hun uitgesproken nationalisme en hun banden met Poetin. Toen Rusland vorig jaar de Krim annexeerde voerden de Nachtwolven in Sevastopol een uitgebreide show op.