Van der Vaart wint met HSV, Dortmund houdt zicht op Europees voetbal

Borussia Dortmund is een stapje dichterbij een Europees-ticket gekomen na een 2-0 overwinning op Eintracht Frankfurt. Beide ploegen wilden er zaterdagmiddag een wedstrijd van maken. Frankfurt mistte wél het duo Aigner en Meier, waardoor de aanvallen van de gasten al snel verzandden. Het elftal van Schaaf leek op daardoor een tandeloze tijger.

Dortmund daarentegen kon wel dreigend genoeg worden in het eerste bedrijf van het duel. Met name Kagawa en Blaszczykowski zorgden voor veel dreiging. In de 23e minuut moest er echter een penalty eraan te pas komen om de thuis ploeg op voorsprong te brengen.

Nadat Schmelzer een voorzet had gegeven, was het Kittel die de bal met de hand arm beroerde. De arbiter was onverbiddelijk, en wees naar de penaltystip. Vervolgens werkte Aubameyang de bal beheerst achter de kansloze goalie Trapp: 1-0. Een aantal minuten later was Aubameyang zelf de aangever, waarna Kagawa kon scoren: 2-0.

In de tweede helft lieten Die Borussen de teugels een beetje vieren, waardoor de bezoekende ploeg even de illusie kreeg dat er wat te halen viel. Maar echt gevaarlijk kon Frankfurt niet worden. Sterker nog, Dortmund was de ploeg die de betere kansen kreeg.

Toch bleef de derde treffer voor de kampioen van 2011 en 2012 uit, maar sleepte het wel de drie punten binnen. Daardoor mag de club nog stiekem hopen op een Europa League-ticket.

VfB Stuttgart-manager Huub Stevens verspeelde in de laatste minuten de winst door met 2-2 gelijk te spelen tegen Freiburg. Voor Stevens was de confrontatie met Freiburg een do-or-die wedstrijd. Bij een verlies zou degradatie weer een stap dichterbij zijn gekomen, bij winst kwam handhaving weer in het zicht. En het had er zaterdag alle schijn van dat de manschappen van Stuttgart zich bijna wilden doodvechten om maar in de Bundesliga te blijven.

De man in vorm, Ginczek, zorgde voor veel onrust in de defensie van de bezoekers. Het was dan ook niet verwonderlijk dat spits met Poolse roots de score opende na 24 minuten spelen. Na een voorzet van Harnik, kon hij de kampioen van 2008 op voorsprong brengen: 1-0. Enkele minuten later deed de man van de assist, Harnik, ook een duit in het zakje: 2-0.

Na de rust keerden de kansen langzaam en begon Stuttgart grip te verliezen op een goede afloop. Petersen was de beul die het elftal van Stevens op haar nummer zette, en zijn Freiburg aan zijn hand nam.

Een kwartier na rust kon de spits doelman Ulreich verrassen met zijn poging: 2-1. En de bezoekers bleven aanzetten. Ze roken bloed en wilden minimaal een punt uit de industriestad halen. Vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd maakt Petersen het drama compleet door de gelijkmaker binnen te schieten: 2-2.

De degradatiestrijd in de Bundesliga blijft ongemeen spannend. Hekkensluiter Hamburger SV boekte een 3-2 thuiszege op FC Augsburg en verliet de laatste plaats.

Met Rafael van der Vaart in de basis startte het offensieve HSV uitstekend. Ivica Olic en Pierre-Michel Lasogga zette de thuisploeg binnen twintig minuten op 2-0. De vrijstaande Raul Bobadilla deed met een kopbal wat terug voor Augsburg.

Halverwege de tweede helft zorgde Tobias Werner voor 2-2, maar Lasogga sloeg met zijn tweede treffer van de middag (hard schot in het dak van het doel) direct terug voor HSV. Augsburg vocht daarna nog voor een gelijkspel, maar HSV trok de winst over de streep.