Klacht tegen besluit OM over Zwarte Piet

Zwarte Piet blijft reden voor gezeik. De stichting Nederland Wordt Beter kan het niet verkroppen dat het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijk onderzoek instelt naar de kindervriend. De stichting gaat nu een klacht indienen tegen het OM.

Drie personen en de stichting Nederland Wordt Beter deden afgelopen najaar aangifte van discriminatie, racisme en (groeps)belediging. Gisteren werd duidelijk dat het OM de aangiften seponeert. Volgens het OM kan niet worden geoordeeld of het gebruik van Zwarte Piet strafbaar is.

Dat is tegen het zere been van Nederland Wordt Beter. 'De pieten die zich bij de Amsterdamse intocht uitdrukkelijk uitdosten met extra dikke lippen en een kam in hun afropruik, lieten zich wel degelijk intentioneel beledigend uit. Onze aangifte was dan ook specifiek op hen gericht', aldus de stichting.

Miljardenfonds
Nederland Wordt Beter richt zich op erkenning van de invloed die het Nederlandse koloniale en slavernijverleden heeft op de huidige samenleving. Nederland schafte de slavernij af in 1863. Een voorname anti-Zwarte-Piet-activist vertelde in november aan het Algemeen Dagblad dat de pietenstrijd wat hem betreft de opmaat vormt naar een miljardenfonds voor de nazaten van slaven.