Miliband: Cameron tast Britse positie in wereld aan

De Britse premier David Cameron verzwakt de positie van Groot-Brittannië in de wereld met zijn isolationistische beleid en onzekerheid over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Dat heeft Labour-leider Ed Miliband vrijdag in een toespraak gezegd.

Met zijn speech verlegde Miliband de aandacht in de Britse verkiezingscampagna naar het terrein van het buitenlandbeleid. Hij verweet de premier onder meer dat Camerons gebrek aan plannen voor het Libië na het Gadhafi-tijdperk in grote mate heeft bijgedragen aan de huidige crisis in het land.

Leden van de Conservatieve partij van Cameron beschuldigden de oppositieleider er op hun beurt van dat Miliband Cameron de dood aanwreef van bootvluchtelingen die vanuit Libië de oversteek naar Europa waagden. Cameron noemde de opmerkingen van de Labour-leider 'onverstandig'.

Miliband stelde het internationalisme van Labour tegenover het 'bekrompen isolationisme' van de Conservatieven en zei dat de toekomst van het land in de EU ongewis is en een 'groot risico vormt voor de Britse positie in de wereld'. Cameron heeft zijn electoraat beloofd een referendum over het Britse EU-lidmaatschap uit te schrijven als hij de verkiezingen op 7 mei wint.

Internationale thema's zijn tot dusverre vrijwel onaangeroerd gebleven in de Britse verkiezingsstrijd, hoewel immigratie voor veel kiezers een grote zorg is.