Justitie doet geen onderzoek naar Zwarte Piet

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de figuur Zwarte Piet. Er kan niet worden geoordeeld of het gebruik van 'Zwarte Piet' strafbaar is, liet het OM vrijdag weten. De aangiften zijn daarom geseponeerd. "Vervolging is niet aan de orde omdat er geen strafbare feiten zijn gepleegd."

Drie personen en de stichting Nederland Wordt Beter deden afgelopen najaar aangifte van discriminatie, racisme en (groeps)belediging. De aangiften richtten zich tegen het gebruik van Zwarte Piet door onder meer intochtcomités.

De aangevers meenden dat de comités die onder meer de intochten in Gouda en Amsterdam organiseerden, zich schuldig maakten aan discriminatie en racisme. Naast Sinterklaas liepen bij verschillende intochten pieten mee met zwart geschminkte gezichten, rode lippen, oorbellen en een afro-pruik. Met deze uitdossing worden zwarte mensen 'grotesk en stereotyperend uitgebeeld', stelden de aangevers.

Volgens het OM hebben de organisaties waartegen aangifte is gedaan, zich 'niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen vanwege hun ras'. Daarnaast meent Justitie dat er geen sprake is van aanzetten tot discriminatie.

De intochtcomités hadden vorig jaar al aanpassingen gedaan aan het uiterlijk van de pieten om tegemoet te komen aan de bezwaren van de tegenstanders. Zo werden pieten geïntroduceerd die alleen roetvegen op hun gezicht hadden. In het Sinterklaasjournaal waren blanke-pieten-in-opleiding en clownspieten te zien. Ook schoot een oude zwarte piet de goedheiligman te hulp door als hulpsinterklaas op te treden.

Bij de intocht in Gouda liepen kaas- en stroopwafelpieten mee. In Amsterdam waren de pieten ontdaan van oorringen en dik rood geschminkte lippen en vervulden ze geen rol meer van onderdanige knecht.

De aangevers kunnen bij het gerechtshof een klacht indienen over het besluit van het OM. De stichting Nederland Wordt Beter had vrijdag nog geen reactie.

Justitie doet geen onderzoek naar Zwarte Piet
Justitie doet geen onderzoek naar Zwarte Piet (Foto: ANP)