Uitslagen Europa League 23/04/2015

Vanavond werden de returns gespeeld van de kwartfinales in de Europa League. Dnipro versloeg Club Brugge, Napoli was te sterk voor Wolfsburg, Fiorentina was Dinamo Kiev de baas en Sevilla won in Sint Petersburg van Zenit.

Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 1-0 Club Brugge (Bel) (1-0 agg)

Club Brugge is er niet in geslaagd de halve finale van de Europa League te bereiken. Bij Dnipro Dnipropetrovsk werd met 1-0 verloren.

Bij Club Brugge keerde Oscar Duarte terug in de basis en dat betekende dat aanvoerder Timmy Simons doorschoof naar het middenveld. Victor Vasquez bleek niet fit genoeg om te starten, terwijl Tom De Sutter in de spits de voorkeur kreeg boven Obbi Oulare.

Na de 0-0 in de heenwedstrijd moest er in Kiev een doelpunt vallen om een winnaar aan te wijzen. In de eerste helft was daar geen sprake van. Beide team creëerden vrijwel niets. Dnipro bleek iets dreigender en kreeg via Yevhen Seleznyov nog wel een kopkans. De bal verdween echter naast het doel van Mathew Ryan.

Na de onderbreking ontsnapte Club Brugge al snel bij een snel genomen vrije trap. Yevhen Konoplyanka pikte de bal op, maar vond Ryan op z’n weg. Het duurde vervolgens lang voordat er weer echt gevaar ontstond. Een verlenging leek aanstaande, maar Dnipro besliste de strijd toch nog in de reguliere speeltijd. Yevhen Shakhov schoot de bal achter Ryan.

Club Brugge probeerde er in de slotfase nog een offensiefje uit te persen, maar het bevrijdende doelpunt bleef uit. Na Ajax bond Dnipro ditmaal Brugge aan de zegekar. De Oekraïners mogen nu voorzichtig gaan dromen van de finale.

Napoli (Ita) 2-2 VfL Wolfsburg (Dui) (6-3 agg)

VfL Wolfsburg is er met Nicklas Bendtner als diepste spits niet in geslaagd om Napoli te verslaan in de kwartfinale van de Europa League.De Duitsers kwamen nog verrassend terug.

Na de oorwassing van vorige week leek de return tussen Napoli en VfL Wolfsburg slechts een formaliteit. Bendtner kreeg de kans om zich te bewijzen in de spits, waardoor Nederlander Bas Dost zich moest vermaken op de reservebank.

Ook zonder Dost, die al een aantal wedstrijden moeite heeft het net te vinden, maakte Wolfsburg voorin evenmin indruk. Wolfsburg trad gehavend aan in Napels. Kevin de Bruyne en André Schürrle bleven geblesseerd achter in Duitsland. In een weinig amusante eerste helft lag het initiatief bij de ploeg van trainer Dieter Hecking, maar de thuisploeg kwam nauwelijks in gevaar.

In de rust leek voor zowel Wolfsburg als Napoli het kwartje te vallen. Laatstgenoemde club profiteerde daar het meest van. In de 50ste minuut zette Gonzalo Higuain zijn ploeggenoot José Callejon knap vrij, waarna de middenvelder binnenschoot.

Tien minuten later was het oud-PSV'er Dries Mertens die de score verdubbelde voor Napoli. De buitenspeler vuurde eerst een schot op het vijandelijke doel af, maar had de rebound nodig om de 2-0 binnen te tikken.

Pas twintig minuten voor tijd begon de motor bij Wolfsburg te lopen. In een tijdsbestek van vier minuten kwamen de Duitsers via Ivan Perisic en Timm Klose terug in de wedstrijd. Wolfsburg mocht ruiken aan een stunt, maar Napoli liet dat niet zomaar gebeuren.

In de 79ste minuut kwam Dost binnen de lijnen. De inbreng van de international hielp echter niet bij het maken van goals, al verdiende Wolfsburg nog wel een treffer om het daarmee spannend te maken. De 1-4 van vorige week had daarvoor een te groot litteken achtergelaten.

Fiorentina (Ita) 2-0 Dinamo Kiev (Oek) (3-1 agg)

Fiorentina heeft de halve finale van de Europa League bereikt. Een hoofdrol was weggelegd voor Nederlander Jeremain Lens. De ontmoeting tussen Fiorentina en Dinamo Kiev eindigde vorige week nog in 1-1. Lens scoorde toen in de 36ste minuut de openingstreffer voor Dinamo. Babacar stelde in de slotminuut een uitdoelpunt veilig voor Fiorentina.

Die uitgoal bleek funest voor Dinamo, dat het in Florence vanaf het begin moeilijk had tegen de gastheer. Een goed voorbeeld daarvan was de werklust van Lens. De aanvaller probeerde defensief te helpen, maar liep al snel tegen een gele kaart aan.

Nog voor de rust werd hij van het veld gestuurd met zijn tweede gele kaart. De Oranje-international probeerde een strafschop te versieren, maar kwam bedrogen uit. Drie minuten later zette Fiorentina de 1-0 op het scorebord. Mario Gomez werkte de bal met wat geluk van dichtbij tegen de touwen.

Dinamo deed er in de tweede helft alles aan om de achterstand alsnog goed te maken. Al snel na de rust stonden alle drie de wissels in het veld. Fiorentina-coach Vincenzo Montella bracht zijn eerste reservekracht pas tien minuten voor tijd, rekening houdend met een verlenging. Dat laatste stukje nenergie bleek nodig om Dinamo in de slotminuut de genadeklap te geven. Juan Vargas maakte er op aangeven van Fernandez 2-0 van.

Het bleef lang spannend in Sint-Petersburg, maar uiteindelijk is het Sevilla dat doorbekert naar de halve finale van de Europa League.

Zenit St. Petersburg (Rus) 2-2 Sevilla (Spa) (3-4 agg)

Zenit Sint-Petersburg had in eigen huis wat goed te maken na de 2-1 nederlaag van vorige week. Vanaf de tweede helft ging het de goede kant op voor de Russen. Vooral doordat Sevilla-doelman Beto niet bepaald zijn dag had. De sluitpost zorgde voor een hoop spannende momenten bij Sevilla. In twee gevallen moest hij door blunders een tegendoelpunt incasseren. Zenit rook een kans om alsnog naar de halve finale van de Europa League te sturen, maar Gameiro dacht daar anders over.

Carlos Bacca had Sevilla al na zes minuten spelen op voorsprong gezet door een strafschop te benutten. De spits was vorige week ook al trefzeker in de heenwedstrijd. Een goede uitgangspositie voor Sevilla, maar Zenit kwam wat later langszij via twee treffers van Rondon. In het tweede geval deed Hulk eigenlijk al het voorbereidend werk en hoefde Rondon er alleen maar tegenaan te lopen.

Beto leek de gebeten hond, maar hield zijn ploeg in de slotfase staande. Invaller Gameiro eiste eveneens een hoofdrol op. De spits zette vijf minuten voor tijd de gelijkmaker op het scorebord. Daarmee was de hoop voor Zenit vervlogen. Sevilla mag zich opmaken voor de halve finale.