Oppasboete schoonmoe Lange Frans wordt herzien

De gemeente Amsterdam ziet onbetaald oppassen in de familiesfeer 'niet langer' als werk en gaat daarom de zaak van oppasoma Diane van Aalderen herzien. Dit meldt het NCRV-programma De Monitor dat eerder de zaak van de schoonmoeder van rapper Lange Frans aan de kaak had gesteld.

Die moest ruim 35.000 euro terugbetalen aan de gemeente Amsterdam omdat ze op haar kleinkinderen heeft gepast terwijl ze een bijstandsuitkering heeft. Daar kwam een boete van hetzelfde bedrag bovenop. De gemeente Amsterdam beoordeelde het oppassen als 'op geld waardeerbare arbeid', en dat had Van Aalderen moeten melden aan de sociale dienst.

Oppassen is werk waarmee geld kan worden verdiend, stelde de sociale dienst destijds. De rapper vroeg zich toen hardop af of dit nou de bedoeling is van de zogenaamde participatiesamenleving.

Het Amsterdamse college schrijft in een antwoord op vragen van de SP: "Het zorgen voor elkaar binnen de familiesfeer, zoals oppassen op kleinkinderen, ziet het college als iets wat familie voor elkaar doet en niet als werk waarvoor familieleden elkaar geld moeten vragen."

Oppasboete schoonmoe Lange Frans wordt herzien
Oppasboete schoonmoe Lange Frans wordt herzien (foto: ANP)