NAVO: Russische troepenopbouw bij grens Oekraïne

Een opbouw van Russische troepen langs de grens met Oekraïne lijkt te wijzen op een aanstaand offensief door pro-Russische separatisten. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, donderdag gezegd. Rusland beschuldigde de Verenigde Staten er ondertussen van Oekraïense militairen te trainen in stedelijke oorlogvoering.

Rusland heeft de bevoorrading van de rebellen ook opgevoerd, aldus Stoltenberg. Ze krijgen onderricht in de krijgskunst en worden, ondanks een wapenstilstand, uitgerust met onder andere drones.

De Russische acties ondermijnen het bestand en schenden de bepalingen van de afspraken die op een top in Minsk zijn gemaakt, zegt de NAVO-chef. Langs de grens worden volgens hem onder andere tanks, artilleriegeschut en luchtafweer geplaatst. Reden tot 'grote zorg', omdat de separatisten nu zonder waarschuwing tot de aanval kunnen overgaan.

Het Russische ministerie van defensie ontkende de beschuldigingen en stelde dat de VS het Oekraïense leger in het oosten van het land trainen. Amerikaanse paratroepers arriveerden vorige week in het westen van het land om de nationale garde te trainen.