Ang Lee gaat filmen in High Frame Rate

Regisseur Ang Lee heeft bevestigd dat hij zijn nieuwe film, Billy Lynn's Long Halftime Walk, zal gaan filmen in high frame rate. Hij gaat hierbij verder dan Peter Jackson, die het concept toepaste op zijn Hobbit-trilogie: in plaats van 48 fps, zal Lee filmen in 120 fps.

High frame rate, of HFR, is de publieksterm voor een film waarbij er meer beelden per seconde worden getoond. De standaard voor films is een waarde van 24 fps (frames per second), maar Jackson bracht zijn Hobbit-films uit in 48 fps, oftewel tweemaal zoveel beelden per seconde als bij reguliere films. Het effect hiervan op het menselijk oog is dat beelden veel soepeler bewegen, waardoor de film er natuurlijker uit gaat zien. Lee zal dus 120 fps gaan gebruiken, waardoor het brein minder 'gaten' tussen de frames zelf hoeft in te vullen. Hij is de eerste die een speelfilm in een dergelijke frame rate schiet: James Cameron gaat voor zijn komende Avatar-vervolgfilms 60 fps gebruiken en Andy Serkis zal Animal Farm in 48 fps filmen.

Billy Lynn’s Long Halftime Walk, die overigens ook in 3D zal worden gefilmd, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ben Fountain. Het verhaal volgt de soldaat Billy Lynn, die na een strijd gewonnen te hebben in de Iraakse oorlog in het thuisland wordt ontvangen als een oorlogsheld en op een overwinningstour door het land wordt gestuurd. Terwijl hij optreed in de halftime show van een American footballwedstrijd moet hij omgaan met de wetenschap dat hij wordt geacht weer terug te keren naar Irak en opnieuw te vechten in de oorlog.

De film, met Joe Alwyn, Kristen Stewart, Steve Martin, Vin Diesel, Chris Tucker en Garrett Hedlund komt volgend jaar november in de Amerikaanse bioscopen.