Twintig jaar cel voor ex-president Egypte

Voormalig president van Egypte Mohammed Morsi heeft twintig jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de dood van demonstranten in 2012. Dat heeft een strafhof in Caïro dinsdag bepaald. Het is de eerste veroordeling van Morsi, de eerste democratisch gekozen leider van het land.

De zaak richt zich op geweld bij het presidentieel paleis in december 2012. Aanhangers van Morsi vielen daarbij betogers van de oppositie aan, met tien doden tot gevolg.

Morsi is niet schuldig bevonden aan moord. Het vonnis is toegespitst op het 'machtsvertoon' en de onwettige detentie rond het geweld, zei rechter Ahmed Youssef. Naast Morsi kregen nog twaalf leiders van de Moslimbroederschap en islamistische aanhangers twintig jaar cel. Zeven mensen werden bij verstek veroordeeld.

In 2013 werd Morsi verdreven door het leger, dat toen onder leiding stond van de huidige president, Abdel-Fatah el-Sissi. Sinds de coup zijn leden van de Moslimbroederschap aangeschoten wild. Tientallen zijn ter dood veroordeeld en tegen duizenden anderen lopen nog rechtszaken.

Moslimbroeder Amr Darrag, die in ballingschap in Turkije woont, noemde het vonnis 'een treurige en verschrikkelijke dag in de Egyptische geschiedenis'. "Ze willen de democratie in Egypte levenslang opleggen", aldus Darrag.

Mohammed Morsi (Foto: Novum)
Mohammed Morsi (Foto: Novum)