Verhoogd risico op natuurbrand door mooi weer

De brandweer in vrijwel alle bos- en heidegebieden in het land waarschuwt dinsdag voor een verhoogd risico op natuurbrand. Er is code geel afgegeven, wat betekent dat er met extra mensen en materieel wordt uitgerukt bij een brand in een natuurgebied.

Het aanhoudend zonnige weer met wat wind zorgt ervoor dat de natuur snel uitdroogt. In het vroege voorjaar kan een natuurbrand zich ook makkelijker uitbreiden, omdat de sapstromen in bomen en struiken na de winter nog niet op gang zijn gekomen. Een jaar geleden ontstond daardoor nog een grote heidebrand in nationaal park De Hoge Veluwe.

Brandweerkorpsen in Gelderland, Overijssel en Drenthe doen dit seizoen samen met Defensie een landelijke proef met het zogenoemde voorbranden. Dat is een Engelse methode, waarbij de brandweer bij brand een strook bos en hei expres in brand steekt. Die afgebrande strook moet de aanstromende vuurzee van een natuurbrand stoppen. Met natuurbeheerders zijn afspraken gemaakt over geschikte plekken voor voorbranden.