Ministerie praat met maker 'executiemiddel'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken overlegt met Mylan omdat het bedrijf niet uitsluit dat zijn spierverslapper recuroniumbromide wordt gebruikt bij de uitvoering van de doodstraf in Amerikaanse gevangenissen. Dat laat minister Bert Koenders dinsdag weten op vragen van D66 en SP.

De Amerikaanse onderneming is juridisch in Nederland gevestigd. Mylan stelt dat het geen spierverslapper levert aan gevangenissen, maar sluit het niet "systematisch'' uit, volgens mensenrechtenorganisatie Reprieve. De aantijgingen zijn voor het ministerie voldoende "om het gesprek aan te gaan'' met Mylan over zijn "beleid en de intenties''.

Recuroniumbromide wordt door Mylan in India geproduceerd en valt daardoor niet onder de exportcontroleregels van de Europese Unie. Koenders wil dat deze stof daar wel onder gaat vallen en zal daar bij de EU op gaan aandringen.

Pensioenfondsen ABP en PFZW hebben belegd in Mylan. ABP heeft zijn belang "sterk teruggebracht'' mede vanwege zorgen over berichten dat recuroniumbromide wordt gebruikt bij executies.