'Ombudsmanlek zat wel bij GroenLinks'

De gesuste ruzie tussen GroenLinks-kamerlid Voortman en Kamervoorzitter Van Miltenburg krijgt mogelijk toch nog een staartje. Voortman was onder meer boos omdat informatie uit een vertrouwelijk gesprek tussen beiden in De Telegraaf belandde, maar de krant schrijft vandaag dat er vanuit de hoek van GroenLinks is gelekt.

Kamerlid Linda Voortman en kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg voerden een vertrouwelijk gesprek nadat de namen van sollicitanten voor de functie van Nationale Ombudsman op straat kwamen te liggen. De kamervoorzitter verdacht Voortman hiervan en deed aangifte. Later bleek die verdachtmaking onterecht te zijn.

Dat stak Voortman en ze was ook boos omdat informatie uit een vertrouwelijk gesprek letterlijk in de Telegraaf belandde. Sommige media gingen ervan uit dat het lek bij de VVD zat, maar Telegraaf-columnist Paul Jansen corrigeert dat beeld: 'Deze krant zal geen naam onthullen, maar nu Voortman er zelf een nummertje van maakt, mag niet onvermeld blijven dat deze informatie niet van de VVD of uit het presidium kwam, maar uit GroenLinks zelf.'

Vrijgegeven stukken wijzen er volgens Jansen op dat Voortman niet alleen met twee GroenLinks-kamerleden sprak over de Ombudsman-kandidaten. Dat zou zijn gebeurd in aanwezigheid van twee fractiemedewerkers.