Iran vervolgt journalist voor spionage

Een journalist van de Washington Post die vastzit in Iran wordt onder meer vervolgd voor spionage. Dat heeft de advocaat van Jason Rezaian maandag gezegd.

Rezaian wordt verder beschuldigd van het 'verspreiden van propaganda tegen de gevestigde orde, samenwerking met vijandige regeringen en het verzamelen van informatie over binnen- en buitenlandse zaken en het doorgeven daarvan aan personen van kwade wil', zei advocaat Leilah Ahsan. Als hij wordt veroordeeld kan Rezaian maximaal twintig jaar cel krijgen.

De 39-jarige Rezaian, die werd geboren en opgroeide in de Verenigde Staten maar ook een Iraans paspoort heeft, is sinds 2012 de correspondent voor de Post in Teheran. Hij werd vorig jaar juli vastgezet. Zijn familie en het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken hebben opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Volgens de hoofdredacteur van de Post is er niets waar van de aanklachten. "Deze zware aanklachten tegen Jason zouden niet belachelijker kunnen zijn", aldus Martin Baron. "Het is absurd en verwerpelijk om te suggereren (...) dat Jasons werk - eerst als freelancer en later als correspondent - gelijk staat aan spionage of een bedreiging vormt voor de Iraanse nationale veiligheid."