'VS willen Iraanse wapens onderscheppen bij Jemen'

Een Amerikaans vliegdekschip is onderweg naar Jemen om te voorkomen de sjiitische Houthi-rebellen in het land worden bevoorraad door Iran. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse marine maandag gezegd.

Volgens de bron zijn er berichten dat Iran een konvooi naar Jemen heeft gestuurd met wapens voor de Houthi's, die sinds vorig jaar grote delen van het land hebben ingenomen, waaronder de hoofdstad Sanaa. De tegenstanders van de Houthi's, waaronder een aantal landen uit de regio, beschuldigen het sjiitische Iran ervan zijn geloofsgenoten in Jemen te steunen. Iran en de Houthi's ontkennen dit.

Het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt zal niet alleen zijn: de VS hebben al een tiental oorlogsbodems in het gebied. inspecteren, zei de bron.

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde niet ingaan op de inzet van Amerikaanse schepen voor de kust van Jemen, maar zei wel dat de VS bezorgd zijn over Irans 'aanhoudende steun voor de Houthi's'. "We hebben bewijzen gezien dat de Iraniërs de Houthi's in Jemen voorzien van wapens en andere spullen", aldus Josh Earnest. "Die steun zal alleen maar tot meer geweld in het land leiden. Dit zijn precies het soort destabiliserende activiteiten waar wij aan denken als we onze zorgen uitdrukken over Irans (...) activiteiten in het Midden-Oosten."