Finse oppositiepartij wint parlementsverkiezingen

De Finse Centrumpartij heeft de parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde gewonnen. Partijleider Juha Sipila eiste zondagavond laat de winst op en krijgt nu de zware taak een regeringscoalitie te vormen. Maandag gaat hij praten met de leiders van de Sociaaldemocraten, de Nationale Coalitiepartij van premier Alexander Stubb en de eurosceptische Ware Finnen.

"Morgen gaan de telefoons rinkelen en we zien wel hoe het dan verder loopt", zei Sipila zondag. "Het vinden van vertrouwen tussen de toekomstige regeringspartijen is het belangrijkste." Sipila, de zakenman die pas vier jaar geleden de politiek in ging, zei dat het grootste probleem van de huidige regering een gebrek aan vertrouwen is tussen de verschillende partijen. Hij waarschuwde dat Finland in een 'moeilijke' situatie zit. "Het kost tien jaar om Finland weer in vorm te krijgen."

Stubb erkende zondag zijn nederlaag. "Het is een feit dat de Centrumpartij de verkiezingen heeft gewonnen. Nu moeten we ons gaan richten op de vraag hoe we Finland weer op het pad richting groei kunnen krijgen." Timo Soini, de leider van de Ware Finnen, stapte in 2011 uit de formatiegesprekken, omdat zijn partij als enige tegen het verstrekken van noodleningen was aan landen die in de problemen zaten. Soini beschreef de verkiezingen zondag als een herhaling van die in 2011, toen de partij van kleine speler ineens uitgroeide tot de derde partij van Finland. Of zijn partij dit keer wel deel wil nemen aan de formatie wilde hij nog niet zeggen. "We zijn niet meer weg te denken uit Finland, omdat we nodig zijn", zei hij zondag tegen zijn achterban. "We zijn beloond voor ons werk, laat ons daar nu de vruchten van plukken."

Uiteindelijk kreeg de Centrumpartij 21 procent van de stemmen, wat de partij 49 zetels opleverde in het tweehonderd zetels tellende parlement. Op de tweede plek eindigde Ware Finnen met 38 zetels, eentje minder dan in 2011. De Nationale Coalitiepartij bleef steken op 37 zetels, de Sociaaldemocraten kregen er 34.