Liberland is Europa's nieuwste land

Sinds afgelopen maandag zijn we in Europa weer een land -of eigenlijk dwergstaat- rijker, genaamd Liberland (voluit Vrije Republiek Liberland). Het bevindt zich op de grens van Servië en Kroatië en is met haar zeven vierkante kilometer groter dan Monaco en Vaticaanstad.

De Tsjech Vit Jedlicka zag zijn kans schoon om het land uit te roepen tot soevereine staat toen hij ontdekte dat Servië en Kroatië beiden geen aanspraak deden op het stuk grond. Hoewel het land slechts een paar dagen oud is, zijn er al een vlag, een stadswapen, een website en zelfs een Wikipedia pagina. Ook heeft Jedlicka zichzelf uitgeroepen tot president en is het officiële motto 'leven en laten leven'.

Momenteel telt het land nog slechts zeven burgers, maar iedereen kan zich aanmelden voor het burgerschap. Wel zijn communisten, neonazi's, jihadisten en andere extremisten niet welkom in het land. Daarnaast willen ze de overheid klein en de belastingen laag houden.

Het klinkt misschien als een ietwat gewaagde publiciteitsstunt, Jedlicka zelf is namelijk lid van een libertarische partij in Tsjechië, lijkt het er toch serieus aan toe te gaan. Zo zijn de omringende landen gevraagd het land te erkennen en zullen spoedig de rest van de Europese landen eenzelfde brief mogen ontvangen. Het land is zelfs al te vinden via Google Maps.

Vlag van Vrije Republiek Liberland (Foto: liberland.org)
Vlag van Vrije Republiek Liberland (Foto: liberland.org)