Tennisdames stunten met promotie naar Wereldgroep I

Nederland staat na zeventien jaar weer op het hoogste niveau voor het landenteams bij de dames. Kiki Bertens en Arantxa Rus wonnen beiden hun partij tegen respectievelijk Casey Dellacaqua en Jarmila Gajdosova, waarna Nederland op een beslissende 3-1 voorsprong kwam in de Fed Cup ontmoeting met Australië. 

Bertens speelde als eerste en had totaal geen moeite met Dellacaqua, het werd 6-2 en 6-3. Dellacaqua was de vervanger van kopvrouw Sam Stosur, die zich terugtrok met een achillespeesblessure. 

Rus had het veel lastiger. Ze verloor de eerste set met 6-0 en kwam 2-0 achter in de tweede set. De Australische, de nummer 48 van de wereld, dicteerde de rally's en de Nederlandse kon het tempo simpelweg niet volgen. Pas na 45 minuten spelen kon Rus haar eerste game pakken. Ze pakte vervolgens daarna direct nog twee games en won uiteindelijk de tweede set mey 7-5. 

Met steun van het pubpubliek en van captain Paul Haarhuis liep Rus in de beslissende set snel uit naar een 3-0 en 5-2 voorsprong. Op 6-5 was het op de service van Gajdosova, die twee dubbele fouten op rij sloeg, op het vierde wedstrijdpunt toch raak. Rus won de beslissende set met 7-5.

Oranje komt volgend seizoen voor het eerst sinds 1998 weer uit in Wereldgroep I van het landentoernooi. In dat jaar verloor Nederland met 5-0 van Amerika. Voor Nederland speelden destijds Miriam Oremans, Amanda Hopmans, Manon Bollegraf en Caroline Vis.

Feestende Fed Cupdames. Nederland na zeventien jaar in Wereldgroep I. (PRO SHOTS/Menno Ringlanda)
Feestende Fed Cupdames. Nederland na zeventien jaar in Wereldgroep I. (PRO SHOTS/Menno Ringlanda)