Wereldkampioen Kwiatkowski wint jubileumeditie Gold Race

Michael Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) heeft de 50e editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Poolse wereldkampioen was bovenop de Cauberg de snelste van een groepje van twintig renners en bleef daarin Alejandro Valverde en Michael Matthews voor. 

Vroeg in de koers was er een kopgroep van zes met daarbij de Nederlanders Mike Terpstra en Timo Roossen. De groep werd echter ruim voor de finale gegrepen, waarna er een groep met onder meer Tourwinnaar Vincenzo Nibali en Wilco Kelderman ontsnapte. Lotto-Jumbo renner Kelderman schoot echter uit de bocht en kwam na een stukje veldrijden nog wel dichtbij de groep, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven. 

De groep, met naast Nibali ook nog Simon Clarke en Tony Martin, pakte op een gegeven moment 45 seconden op het peloton, maar vlak na de een-na-laatste passage van de Cauberg was de groep met favorieten alweer dichtbij. Orice-Greenedge renner Clarke poogde nog een solo te proberen op vijftien kilometer van het slot, maar ook die poging liep op niks uit. Daarop probeerden ook Jakob Fuglsang en Greg Van Avermaet los te komen, maar mede doordat de Belg niet meereed werden ze nog voor de laatste keer Cauberg gegrepen.

Op de Cauberg was het de winnaar van de Brabantse Pijl Ben Hermans die als eerste wegging, die aanval werd overgenomen door zijn teamgenoot Philippe Gilbert, die mede-favoriet Michael Matthews in zijn wiel kreeg en hem daar niet uitkreeg. Bovenop de berg wist eerst ook Alejandro Valverde aan te sluiten, maar ook nog vijftien anderen deden dat. Er volgde een spring van de groep, waarin wereldkampioen Michal Kwiatowski de snelste bleek voor Valverde en Matthews.

Kwiatkowki wint in de jubilerende Gold Race (Pro Shots/Henk Korzelius)
Kwiatkowki wint in de jubilerende Gold Race (Pro Shots/Henk Korzelius)