Van der Mark vecht zich opnieuw naar podium in Assen

Motorcoureur Michael van der Mark heeft op het TT-circuit van Assen ook de tweede race in het World Superbike afgesloten met een schitterende podiumplek. Net als in race één wist de 22-jarige Nederlander na een felle strijd naar de derde plek te rijden, waarmee Nederland in de geschiedenis van het World Superbike in enkele uren van nul naar twee podiumplaatsen gaat.

De start viel net als in de eerste race weer tegen voor Van der Mark, die opnieuw met een kleine wheelie vertrok. Hij wist echter ook dit keer de schade te beperken en binnen enkele bochten lag hij weer op plek zes, één positie achter zijn startplaats. Nadat hij in dezelfde ronde Alex Lowes inhaalde kon de weg richting het podium weer beginnen. 

Zes ronden na de start slaagden Jonathan Rea en Tom Sykes er wederom in een gaatje te slaan, terwijl het Kawasaki-duo gevolgd werd door Chaz Davies, Leon Haslam en Van der Mark. Twee ronden later ging de Nederlander met een soepele beweging voorbij Haslam, waarna hij de jacht kon openen op het leidende trio. Daar sloot hij enkele ronden verder bij aan, met Haslam in zijn kielzog.

Niet veel later was de race plotseling bijna over voor Van der Mark, maar nadat hij in de GT-bocht tegen het achterwiel van Davies tikte wist hij zich nog net overeind te houden en kwam hij weg met slechts één plek verlies. Hij liet zich niet kennen en zette direct daarna de snelste ronde van de race neer, waarna hij even later zelfs Sykes inhaalde en weer op plek vier lag.

Met vijf ronden te gaan had de Nederlander de druk er vol op bij Davies in de strijd om de derde plek, maar de Brit passeerde zijn landgenoot Haslam en ging naar plaats twee. Nu was het echter Haslam die de hete adem van Van der Mark in zijn nek voelde en hij zou zijn hoofd niet koel kunnen houden. In een van de laatste bochten van de laatste ronde, vlak voor de Ramshoek, passeerde Van der Mark Haslam op volle snelheid.

In de allerlaatste bocht, de Geert Timmer-bocht, vochten Van der Mark en Haslam nog een stevig duel uit waarbij de Brit zelfs door het grind ging. Het leverde de Nederlander uiteindelijk zijn tweede podiumplek van het weekend op en de tweede Nederlandse podiumplek ooit in het World Superbike. Rea won de race, voor Davies.