Voorzitter Gunning vertrekt uit bestuur UvA

Louise Gunning stapt op bij de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft zaterdagavond haar ontslag aangeboden als voorzitter van het College van Bestuur aan de Raden van Toezicht. Ook vertrekt ze bij de Hogeschool van Amsterdam. Dat heeft de universiteit zondag laten weten.

Om Gunnings vertrek wordt al weken gevraagd door protesterende studenten en docenten die het Maagdenhuis bezet hielden.

Tweede Kamerleden reageren zondag met instemming op het opstappen van Louise Gunning als bestuursvoorzitter bij de Universiteit van Amsterdam.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis zegt tegen het ANP: "Een moedig besluit na een periode van onrust op de UvA. Een nieuw bestuur moet zo snel mogelijk werken aan het herstel van vertrouwen onder studenten en docenten. Studenten, docenten en bestuurders kunnen alleen samen werken aan goed onderwijs en onderzoek."

D66-Kamerlid Paul van Meenen laat op Twitter weten dat hij het opstappen van Gunning terecht vindt. "Besturen vraagt wederzijds vertrouwen. Ze gaf en had dat niet."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt Gunnings besluit te vertrekken verstandig. "Haar positie was onhoudbaar geworden na alle protesten. Nu is het zaak aan de slag te gaan met een opvolger die draagvlak heeft en binding met studenten en docenten. Dat was vooral waar het aan ontbrak bij Gunning."

Louise Gunning (1951) was op de UvA sinds 1 april 2012 voorzitter van het College van Bestuur. Vanaf 2010 was zij voorzitter van de Gezondheidsraad en hoogleraar Gezondheid en Maatschappij bij de Universiteit van Amsterdam.

Daarvoor was zij vanaf 1991 hoogleraar bij de UvA en heeft zij - eerst als lid en later als voorzitter van de Raad van Bestuur - jarenlang leiding gegeven aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Bovendien was zij decaan van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Ook werkte zij als wetenschapper aan de Universiteit van Leuven en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Gunning studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Johns Hopkins School of Public Health in Baltimore, in Amerika.

Het maandblad Opzij zette Gunning in 2014 voor de derde maal bovenaan de lijst met machtige vrouwen in onderwijs en wetenschap.