Haarhuis ziet winstkansen Oranje stijgen

Na de eerste tennisdag in Den Bosch is de strijd tussen Nederland en Australië om een plaats in de Wereldgroep van de Fed Cup nog helemaal open: 1-1. Oranje opende sterk dankzij Kiki Bertens, die Jarmila Gajdosova (6-1 6-3) versloeg. Arantxa Rus kon daarna die prima start echter geen passend vervolg geven in haar duel met Casey Dellacqua (5-7 3-6). Bertens en Rus komen zondag in het enkelspel opnieuw in actie waarna Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek het dubbelspel voor hun rekening nemen.

Grote afwezige in de Maaspoort was de Australische kopvrouw Samantha Stosur, die zich vlak voor het begin van de eerste partij terugtrok vanwege een achillespeesblessure. "We hoorden het vijf minuten voor de openingsceremonie", liet teamcaptain Paul Haarhuis weten. Hij rekent er niet op dat de nummer 25 van de wereld zondag toch nog in actie komt in Den Bosch.

Haarhuis erkende dat de kansen op een Nederlandse stunt tegen het favoriete Australië door de absentie van Stosur zijn toegenomen. "In het enkelspel hebben ze echter nog steeds twee speelsters die hoger staan. En ook in het dubbel, want Dellacqua en Gajdosova zijn toch grandslamkampioenen in het mixed-dubbel."

Bertens, nummer 86 van de wereldranglijst, kende in het eerste duel verrassend weinig moeite met de Australische nummer 48 van de mondiale tennisladder. Ze won de eerste set in 23 minuten en bleef in de tweede set overeind nadat ze een voorsprong van 3-1 had verspeeld.

Bertens was na haar snelle zege dik tevreden. "Het had niet heel veel beter kunnen uitpakken eigenlijk. In trainingen haalde ik al langer dit niveau. Ik ben blij dat ik het nu ook op de baan laat zien. In de eerste set heb ik bijna geen fouten gemaakt." Dankzij haar iets veranderde service ("minder op kracht, meer op souplesse") kwam Bertens ook de tweede set goed door.

Rus speelde in haar partij tegen Dellacqua nogal wisselvallig. Bij een achterstand van 1-5 in de eerste set kwam ze beter in haar spel. De vervangster van Stosur liet zich echter niet meer verrassen. "Het was natuurlijk wel even een omschakeling. Zij is een heel andere tegenstandster", zei Rus over Dellacqua.