Luuk de Jong bekroont 'stap opzij' met titel

Luuk de Jong deed vorig jaar bewust een stapje terug om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Na mislukte avonturen bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United keerde de spits al op 23-jarige leeftijd terug naar de eredivisie, om bij PSV te gaan spelen. Het werd een doorslaand succes, met als beloning de landstitel. "Natuurlijk zijn de Bundesliga en Premier League grotere competities, maar nu ben ik kampioen en gaan we de Champions League in. Wat wil je nog meer?"

Zoals zo vaak dit seizoen was De Jong zaterdag in de kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-1) de grote man bij PSV. Met twee doeltreffende kopballen en een assist had de spits een groot aandeel in overwinning die de titelstrijd besliste. De Jong hield een opvallende familietraditie in ere. Voor het zesde jaar op rij werd een kind van de oud-volleyballers George de Jong en Loekie Raterink kampioen van Nederland. Luuk pakte in 2010 al de titel met FC Twente, daarna was het vier keer op rij de beurt aan zijn oudere broer Siem. "Hopelijk wordt het volgend jaar nummer zeven", zei de PSV-spits, die op zijn telefoon al felicitaties had gekregen vanuit Newcastle, waar Siem nu speelt.

In datzelfde Newcastle kon de jongste De Jong vorig seizoen zijn status van doelpuntenmachine niet waarmaken, net als eerder bij Borussia Mönchengladbach. "Maar ik heb niet het gevoel gehad dat ik het even kwijt was. In Duitsland ben ik lang geblesseerd geweest en heb ik geen eerlijke kans gekregen, in Engeland speelde ik niet op mijn eigen positie. Maar ik weet wat ik kan en wat mijn kwaliteiten zijn, ik heb nooit aan mezelf getwijfeld."

Na twee jaar in het buitenland maakte De Jong afgelopen zomer een hoogst ongebruikelijke keuze voor een Nederlandse voetballer, door al terug te keren naar de eredivisie. Een stap opzij, zo noemt hij het zelf. "Het beeld dat PSV me schetste, was voor mij perfect. Ik ging weer naar een club die heel aanvallend speelt en veel in het strafschopgebied van de tegenstander komt. Dan ben ik op mijn gevaarlijkst."

De Jong groeide uit tot de meest waardevolle speler in het kampioenselftal van trainer Phillip Cocu, met negentien doelpunten en acht assists. Bovendien verdiende hij weer een plek in Oranje. Toch denkt de aanvaller geen moment aan een nieuwe poging in het buitenland. "We gaan nu de Champions League in, een podium waarop we heel veel kunnen leren. Hopelijk laten we daar ook iets moois zien. Als topsporter sta je altijd open voor een stap omhoog, maar ik ben daar helemaal niet mee bezig. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij PSV."