Plasterk belooft geld voor Nedersaksisch

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat geld uittrekken voor het behoud en de stimulering van het Nedersaksisch. Drents gedeputeerde Rein Munniksma heeft de toezegging gekregen dat er geld komt voor de streektaal.

In een afscheidsinterview met RTV Drenthe sprak de vertrekkend gedeputeerde over de toezegging. In 2013 verwierp de Tweede Kamer nog een motie om de streektaal een hogere Europese Status te geven. Minister Plasterk zag dat niet zitten vanwege hogere kosten en verplichtingen die veel geld kosten.

Munniksma zegt dat het dankzij stille diplomatie nu toch is gelukt dat Plasterk geld beschikbaar stelt. Gemeenten en provincies kunnen zo toch iets doen voor de streektaal.

Het Nedersaksisch is een erkende streektaal die bestaat uit een groep Nederduitse dialecten. Zo'n 1,8 miljoen Nederlanders en 3 miljoen Duitsers spreken een Nedersaksisch dialect. In Nederland gaat het om de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, het zuiden van Friesland en de Gelderse regio's Achterhoek en Veluwe.