Paus: EU moet meer doen voor vluchtelingen

Paus Franciscus vraagt de Europese Unie om Italië beter te helpen met het enorme aantal vluchtelingen dat uit de Middellandse Zee wordt gered. Dat zei de Paus na een bespreking met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Francisus zei dat het 'duidelijk is dat de omvang van dit fenomeen een veel bredere betrokkenheid vereist'. Volgens de kerkvorst moet er op Europees en internationaal niveau veel meer actie worden ondernomen om het vluchtelingenprobleem het hoofd te kunnen bieden. Hij bedankte de Italiaanse regering voor het redden van de vluchtelingen en het bieden van onderdak aan de ruim tweehonderdduizend mensen die sinds begin 2014 in Italië zijn aangenomen.

De afgelopen week alleen al kreeg Italië tienduizend asielzoekers te verwerken. Rome gaat door met het redden van migranten die op zee zijn achtergelaten door mensensmokkelaars, maar vindt dat de EU een grotere bijdrage moet leveren. Omdat veel migranten door willen reizen naar Noord-Europa moeten die landen meer doen, zoals het opnemen van asielzoekers in afwachting van de behandeling hun asielaanvraag. President Mattarella: 'Italië heeft er al enige tijd bij de EU op aangedrongen om in te grijpen om het verlies van mensenlevens in de Middellandse Zee tegen te gaan.'

Eurocommissaris voor migratie Dmitris Avramopoulous zei dat in mei nieuw beleid wordt gepresenteerd. In de tussentijd moeten lidstaten zich extra inspannen.