Schippers als eerste Nederlandse ooit onder 11 seconden

Atlete Dafne Schippers heeft in Clermont in Florida het Nederlands record op de 100 meter weten te evenaren. De 22-jarige Utrechtse snelde in de Verenigde Staten naar een toptijd van 11,03 seconden.

Schippers werd daarbij wel geholpen door 2,2 meter per seconde wind in de rug, waardoor de tijd niet in de recordboeken komt te staan. Vorig jaar liep ze in Glasgow eveneens naar 11,03, destijds met een rugwind van 0,9 meter per seconde. Daarmee verbrak ze het uit 1986 stammende nationale record van Nelli Cooman, die daar op haar beurt destijds EK-brons mee won.

De tijd van Schippers werd gelopen in de series van de wedstrijd in Clermont, later zaterdag staat ook de finale nog op het programma. De Nederlandse was niet de snelste tot nu toe, in de heats liep het Amerikaanse duo Tori Bowie (10,94 in de heat van Schippers) en Shalonda Solomon (10,97 met liefst 3,8 meter per seconde rugwind) nog wat sneller.

Udate 19.48 uur

In de finale van de Spring Invitational in Clermont heeft Schippers nog eens snoeihard uitgehaald. De (veel) te harde wind in de rug van 3,9 meter per seconde - waar 2,0 is toegestaan - zorgt ervoor dat haar tijd niet in de boeken komt, maar de Nederlandse wist naar een onwaarschijnlijke tijd van 10,90 seconden te lopen. Daarmee is Schippers ook inclusief wedstrijden met teveel rugwind de eerste Nederlandse ooit die de 100 meter aflegt in minder dan 11 seconden.