'Genocide erkennen is racisme'

De Turkse premier Ahmed Davutoglu heeft de altijd goed werkende slachtofferrol naar een nieuwe dimensie weten te liften. Zo zou het erkennen van de genocide op de Armeniërs racisme zijn.

De Europese Unie nam onlangs een resolutie aan die de massamoord op de Armeniërs door de Ottomanen massamoord noemt. Puur racisme vindt de Turkse hoge pief. Ook Turken hebben namelijk in die tijd enorm geleden onder de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. De focus zou vandaag de dag teveel op de Armeniërs liggen.

Vlak voor de Eerste wereldoorlog hadden de Ottomanen het plan opgevat om alle Turkse volkeren onder te brengen in een gigantisch Turks gebied. Hierin was geen ruimte voor anderstaligen of –gelovigen. Assyriërs, Pontische Grieken en zo'n miljoen Armeniërs moesten hiervoor gedeporteerd dan wel geruimd worden. Bovendien hadden veel Armeniërs bij een zoveelste Russisch-Turks conflict partij gekozen voor de Russen, iets dat de regering in Constantinopel niet leuk vond en het hele Armeense volk zwaar aanrekende.

Davutoglu maakt er een religieuze principekwestie van en speelt enthousiast de racismekaart: "Als het Europese Parlement voor vrede is, dan zou het geen beslissingen moeten nemen die juist de haat tegen religieuze of etnische groepen aanjaagt. Nu is het een grotere kwestie dan enkel een Turks-Armeense kwestie. Dit reflecteert het racisme in Europa."

"Turken en Armeniërs leven al 1.000 jaar samen", aldus de premier. "Wij zijn bereid om de relatie met Armenië te verbeteren, maar we zijn niet bereid om de pijn die de Turken is aangedaan daarbij naast ons neer te leggen."

Yusuf Kaplan van de Turkse krant Yeni Safak Daily was ook niet te beroerd om wat olie op het vuur te gooien. Volgens hem zijn de uitlatingen van de Paus omtrent de kwestie en de houding van het Europese Parlement onderdeel van een onverklaarde oorlog en een diplomatieke kruistocht tegen Turkije.

Op 24 april is het honderd jaar geleden dat deze volkerenmoord plaats vond. Het is na de Holocaust het meest bestudeerde geval van genocide. In Turkije is men echter blind voor de feiten en wordt de massamoord nogal gebagatelliseerd. 'In een oorlog gebeuren nu eenmaal nare dingen.'