Systeemstoring legt wereldwijde beurshandel plat

Een storing in het het handels- en informatiesysteem van financieel persbureau Bloomberg heeft er vrijdagochtend toe geleid dat de beurshandel een paar uur zo goed als plat heeft gelegen. Beleggers konden onder meer geen orders plaatsen en ze waren daarnaast verstoken van nieuws en koersen.

Wereldwijd maken 315.000 klanten gebruik van de terminals van Bloomberg, die voor veel handelaren van vitaal belang zijn voor de handel op de kapitaalmarkten. Het systeem geeft onder meer realtimekoersen en financiële gegevens weer. Ook kunnen handelaren transacties uitvoeren via het systeem en met elkaar chatten. Valt het systeem uit, dan zorgt dat voor een fikse verstoring van de handel in de financiële sector.

Op de beursvloeren was het defect dan ook goed merkbaar. Handelsvolumes op de markten bleven tot het moment dat het systeem weer werkte, sterk achter bij die van een reguliere vrijdag. In Londen werd een veiling van staatsobligaties uitgesteld naar een later tijdstip. Met de veiling verwacht Groot-Brittannië 3 miljard pond (4,2 miljard euro) op te halen.

Aan het begin van de middag leek de storing grotendeels verholpen, zo bleek uit verschillende berichten wereldwijd. Bloomberg zelf is nog niet met een officiële reactie op het defect gekomen. Of de storing het werk was van hackers, is vooralsnog niet bekend.

Systeemstoring legt mondiale beurshandel plat
Systeemstoring legt mondiale beurshandel plat (Foto: ANP)