Samsom en Zijlstra houden illegalendebat nog even spannend

De spanning in de regeringscoalitie van VVD en PvdA over de opvang van illegalen is nog niet geluwd. Voor donderdagmiddag gepland overleg werd uitgesteld naar vrijdag. Dat geeft partijen tijd om zich te beraden en achter de schermen te werken aan een oplossing. Van een crisis is volgens bronnen nog steeds geen sprake, maar gerust op een goede afloop is lang niet iedereen.

Vooral PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra stellen zich volgens bronnen hard op in het conflict. Premier en VVD-leider Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher zouden flexibeler zijn in het zoeken naar een compromis.

Dat zou kunnen bestaan uit het nogmaals vooruitschuiven van de kwestie. De vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood') verdeelt de regeringspartijen al sinds het begin van dit kabinet. De PvdA wil illegalen opvang bieden, de VVD vreest dat dat nog meer asielzoekers aantrekt en is ertegen. Binnen de coalitie wordt erkend dat dit het grootste en meest fundamentele en ideologische verschil is dat de partijen in deze regeerperiode tot nog toe heeft verdeeld.

Eerder werd een discussie over bed, bad en brood uitgesteld tot een reactie van ministers van de landen van de Raad van Europa op een kritisch rapport van het sociaal comité van deze mensenrechtenorganisatie uit Straatsburg. Maar nu die reactie er ligt, wordt die verschillend uitgelegd. De patstelling kan worden opgelost door de tijdelijke situatie van opvang in gemeenten te verlengen, in afwachting van een interpretatie door de Nederlandse rechter van de Europese uitspraak.

VVD en PvdA spraken de afgelopen dagen al uren over de kwestie. In de nacht van dinsdag op woensdag tot half drie, de nacht erna tot half vier. Donderdag werd besloten nieuw overleg uit te stellen, zodat partijen zich in eigen kring konden beraden.

Zijlstra zei voor intern VVD-overleg dat het een lastige kwestie is, waar de partijen tijd voor nemen, en dat hij niet wil zwichten voor alle druk en haast. "We zoeken naar oplossingen." VVD-minister Edith Schippers erkende dat er een complex probleem op tafel ligt, maar volgens haar is er geen sprake van crisis.

De illegalen zelf hebben overigens maar alvast een nieuw kraakpand geregeld.

Zijlstra, Samsom en Pechtold
Zijlstra, Samsom en Pechtold (foto: ANP)