Klassiekers voor Dumoulin nog zoektocht

Tom Dumoulin wil zondag in de Amstel Gold Race voor het eerst in zijn loopbaan een wielerklassieker mee kleuren. Ook al kent hij elke bocht, aan winnen denkt de 24-jarige Limburger van Giant-Alpecin nog niet. "Op basis waarvan zou ik denken na 250 kilometer Alejandro Valverde wel even te lossen?" Het is geen onzekerheid. Dumoulin (24) denkt in stappen. "Vorig jaar kon ik Gilbert zien vertrekken, zelfs maar proberen te volgen zat er niet meer in."

Waar hij als tijdrijder, derde bij het WK vorig jaar, al tot de wereldtop behoort, is Dumoulin in de klassiekers feitelijk nog een groentje. "Laat ik eerst maar eens een keer top tien rijden. Er rijden niet veel mannen die jong zijn en al goed in de klassiekers. Kwiatkowski is er een. En Sagan, al blijft die ook een beetje hangen. John Degenkolb is nu 26 en wint er twee, die zegt ook dat hij die jaren ervoor nodig heeft gehad om te leren."

Degenkolb, zijn ploeggenoot, won dit jaar Milaan-Sanremo en Parjs-Roubaix. "De ploeg staat er goed op", zegt Dumoulin die zelf zaterdag ook nog de afsluitende tijdrit in de Ronde van Baskenland won. "We zijn niet meer dat kleine Skil-Shimano waar om gelachen werd. Degenkolbs successen geven rust voor de ploeg. Misschien is er iets minder druk, maar die heb ik bij ons ook nooit echt gevoeld. Het is niet zoals bij Tinkoff waar de renners een boze mail van de baas kregen toen prestaties uitbleven."

In Baskenland reed hij naar eigen zeggen zijn beste tijdrit ooit. "Maar dat zegt niet per se dat je een week later goed bent in een klassieker. Het is een vak apart."

De Amstel Gold Race is voor hem de belangrijkste klassieker van het jaar. Hij was als kind geen wielerliefhebber maar als de helikopters boven Maastricht hingen en de motoren de komst van het peloton aankondigden ging ook de jonge Dumoulin kijken. "Dat was altijd een speciale belevenis."

De kopman wikt en weegt nog over de te plannen tactiek. Vorig jaar kwam hij na de Bemelerberg alleen voorop, met volle wind tegen. "Ik liet me door mijn gevoel leiden maar het was een domme actie." Wellicht ingegeven door gretigheid zich te laten zien. "Maar ik rijd nu niet meer om even met mijn kop op tv te zijn geweest."

Wat is wijsheid zondag? Dumoulin is er nog niet uit. "Gilbert of Valverde kan ik in de sprint niet aan. Wat ik moet doen? Volgen en tevreden zijn met een ereplaats? Of een alles-of-nietpoging, maar dan slimmer dan vorig jaar?"