Ouders Syriëgangers willen Staat aanklagen

Een aantal ouders van Syriëgangers wil gezamenlijk naar de rechter stappen om de Nederlandse staat aan te klagen. Ze vinden dat Nederland te weinig heeft gedaan om hun kinderen te beletten naar Syrië af te reizen om zich bij de terreurgroep IS aan te sluiten.

Aanleiding voor de actie is een 27-jarige Nederlandse vrouw die vorige week door Turkije naar Nederland werd teruggestuurd omdat ze het voornemen zou hebben gehad zich in Syrië bij IS te voegen. De Turkse autoriteiten bevestigden aan persbureau Anadolu dat deze Leidse vrouw als gezocht geregistreerd stond bij Interpol, waardoor ze kon worden aangehouden en teruggestuurd.

De groep ouders claimt dat eerdere waarschuwingen over hun kinderen in de wind zijn geslagen waardoor zij wel de grens konden overschrijden.

Een ander voorbeeld van zo'n geval is de begin dit jaar omgekomen 17-jarige Achraf uit Amsterdam. Diens vader Farid vertelde in januari aan Nieuwsuur dat zogenoemde 'radicaliseringsambtenaren' hem hadden gezegd dat zij zouden zorgen dat zijn zoon niet weg kon gaan. Later bleek echter dat de jongen de volgende dag probleemloos zowel de Nederlandse als de Turkse grens kon passeren.

IS-aanhangers en jihadvlag
IS-aanhangers en jihadvlag (foto: ANP)